dimecres, 24 de febrer del 2016

ARRÒS I TINTA


Educació viària
"La iaia de Malen és d’un altre país i no coneix la ciutat. A més, no s’hi veu bé, perquè té cataractes. Com s’apanyarà per a anar a buscar la seua néta a l’escola? I què faran per a tornar a casa? Esta història t’ajudarà a ser un vianant exemplar".

Hui en Valors hem explicat el conte ARRÒS I TINTA. Ens ha impresionat que una dona, que no coneix la ciutat, ni veu bé, que tampoc coneix la llengua que es parla, que no sap llegir i quasi no coneix els nombres, s'haja espavilat tant bé! 
Amb només un paquet d'arròs i un potet de tinta ha aconseguit arribar a l'escola de la seua néta per arreplegar-la! Ah!,i també ha aprés com es mengen els gelats! Com que sempre ha viscut al desert no ho sabia!



ELS NOSTRES DIBUIXOS











I PER ACABAR UNA RECEPTA QUE TÉ RELACIÓ AMB EL CONTE. 
UHM! QUÈ BO!:

Arròs de tinta amb sèpia i carxofes.

Arròs de tinta amb sèpia i carxofesIngredients per a 4 persones: 
• 400 g d’arròs bomba 
• 1 sèpia gran fresca neta i la tinta 
Per al fumet: 
• 5 l d’aigua 
• 1 ceba 
• 1 porro 
• 2 pastanagues 
• 2 brots d’api 
• 500 g de tomàquet 
• 2 cullerades (10 g) de pebre vermell dolç 
• 300 ml de vi blanc 
• 2 kg d’espines i caps de peix o peix de roca 
Per al sofregit: 
• fumet (el doble de volum que el de l’arròs i una miqueta més) 
• 1 ceba 
• 3 alls 
• 1/2 pebrot verd 
• 4 carxofes

Preparació:
Per al fumet: poseu el peix en una cassola amb un raig d’oli d’oliva i sofregiu-lo uns 3 o 4 min. En acabat, traieu-lo de la cassola i deixeu-lo a l’olla on fareu el fumet. A la mateixa cassola on heu sofregit el peix, sofregiu-hi ara les verdures tallades petites durant 30 min aproximadament. A continuació, tireu-hi el pebre vermell i el vi blanc, i un cop el vi comenci a bullir i hagi reduït l’alcohol, afegiu aquesta preparació a l’olla on heu deixat el peix i poseu-hi l’aigua. Un cop el fumet hagi bullit uns 20 minuts, coleu-lo i reserveu-lo. Aconsello fer-ne aquesta quantitat, encara que no es faci servir tota. La podem guardar al congelador i utilitzar-la per a altres elaboracions.

Per al sofregit: en una paella amb oli sofregiu la sèpia, tallada i neta, fins que s’enrosseixi, i retireu-la. Poseu-hi els alls i la ceba picats i el pebrot verd; a mig fer afegiu-hi de nou la sèpia i la tinta i acabeu el sofregit. Afegiu l’arròs a la paella i rossegeu-lo uns 4 o 5 min. Mulleu-ho amb el fumet i feu-ho bullir uns 6-7 min al foc i, després d’haver-hi afegit les carxofes tallades a quarts, uns 7-8 min més al forn. Ho podeu servir acompanyat d’allioli.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada